Doet het pijn?
We proberen het woord pijn zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit voor iedereen anders is. Deze techniek wordt als minder “vervelend” ervaren door kinderen, ook omdat het sneller klaar is. Wel zorgen de elastiekjes en de nieuwe tand voor een raar, beetje drukkend gevoel. Hiervoor kan eventueel vooraf of achteraf een pijnstiller worden genomen, maar dit is meestal niet nodig.
Hoelang duurt de behandeling?
De eerste afspraak duurt gemiddeld 10 minuten en de tweede 25 minuten. Indien er meer dan 1 tandje moet worden gemaakt, duurt het iets langer.
Zijn er kosten aan verbonden?
Nee. Dit valt, net als de meeste tandheelkundige zorg voor kinderen onder de 18 jaar, onder de basisverzekering.
Blijven deze nieuwe tanden voor altijd in de mond?
Nee, deze behandeling is enkel voor melktanden. Het is normaal dat deze op termijn gewisseld worden voor volwassen tanden. Het kan zijn dat als de tand wil gaan wisselen en begint te wiebelen, dat het kroontje eerder los komt dan de tand. Dit is niet erg, omdat de tand binnenkort eruit zal komen.
Wat is het verschil met een gaatje vullen?
Veel kinderen vinden gaatjes vullen een vervelende behandeling. Het boren voelt naar, er moeten veel spullen in de mond en deze moet lang open blijven. Daarnaast lopen melktanden bij het boren een groter risico om schade op te lopen door hun grote zenuw.
De Hall-techniek is korter verduur, er kunnen meer tussen pauzes worden ingelast en het aantal spullen in de mond is veel minder. Omdat het bijna nooit nodig is om aan de tand te boren (uitzondering zie vraag wat als de elastiekjes niet blijven zitten?) is de kans om permanente ongewilde schade veel kleiner.
Wat als de elastiekjes niet blijven zitten?
Soms door de vorm van de kiesje of de grote van het gaatje blijft het elastiekje niet goed zitten. In dat geval proberen we het soms gewoon opnieuw of we halen met de boor (wat we voor de kinderen vaak de supersonische elektrische tandenborstel noemen) een heel klein stukje van de buitenste laag van de tand af. Dit is heel oppervlakkig en hierdoor is de kans op schade zeer klein.
Zijn er ook witte kroontjes?
Deze bestaan helaas niet voor de hall techniek. Dit komt door de unieke eigenschap van metaal om mee te veren. Witte materialen zijn de star en springen kapot als ze over de tand worden gedrukt of zitten hierdoor veel te ruim over de tand heen, wat voor andere mondproblemen zorgt.
Kan deze behandeling bij alle melktanden?
Nee. Het kan sowieso enkel bij de melkkiesjes en niet bij de voortanden. Ook zijn sommige gaatjes zo diep dat ze niet meer te repareren zijn. Dit omdat er bijvoorbeeld een ontsteking aanwezig is of de tand te ver is afgebroken. Echter als het gaatje “gevuld” kan worden, kan er ook een kroontje overheen.